Cartofii incoltiti sunt periculosi pentru sanatate
estiri.ro
Duminica, 9 Aprilie 2017
9016
www.realitatea.net informeaza: Inainte de cina, tatal Mariei Chelysheva - singura supravietuitoare, a coborat in beciul casei pentru a lua cativa cartofi. In momentul in care a observat ca nu se mai intoarce, sotia lui a coborat si ea. Nici ea nu s-a mai intors... Au urmat fratele Mariei si, mai apoi, bunica. Toti au disparut, niciunul nu s-a mai intors in casa.
Disperata, micuta a alertat autoritatile. In momentul in care au ajuns la fata locului, anchetatorii au descoperit ca de vina erau chiar cartofii pe care barbatul avea de gand sa-i gateasca.
Cartofii erau vechi si incepusera sa putrezeasca, iar asta i-a transformat intr-o bomba chimica.
Cartofii contin solanina (un glicoalcaloid). Are o puternica actiune toxica, chiar si in cantitati mici, fiind utilizata mai ales pentru proprietatile sale ca fungicid si pesticid. Alaturi de ea, in tuberculii de cartofi incoltiti se intalneste si chaconina, un alt glicoalcaloid.
In general, continutul de solanina este direct proportional cu culoarea verde a tuberculilor (culoare data de clorofila), ceea ce duce la deteriorarea lor, potrivit siberiantimes.com.
Pe masura ce cartofii putrezesc, concentratia de glicoalcaloizi creste si este raspandita in exterior sub forma de gaz letal, care poate ucide dupa primele inspiratii, cum a fost cazul familiei Chelysheva.
Euronews
Miercuri, 30 Aprilie 2025
9016
Euronews
Miercuri, 30 Aprilie 2025
9016
TVR
Miercuri, 30 Aprilie 2025
9016
einformatii
Sambata, 8 Martie 2025
9016