Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a inchis in ultimele doua zile 396 de unitati cu activitati in industria alimentara, dintre care 26 definitiv, pentru ca nu au indeplinit normele de igiena si de sanatate publica, se arata intr-un comunicat al institutiei. Autoritatea a dispus suspendarea temporara a activitatii pentru 370 de unitati, dintre care 240 de procesare de carne rosie, 146 de fabrici de procesare a laptelui, 4 firme de procesare a carnii de pasare si 6 in domeniul pestelui. Potrivit ANSVSA, in prezent, doar 68 dintre cele 1.455 de unitati ramase in industria alimentara indeplinesc cerintele UE. De asemenea, alte 98 vor putea sa se conformeze normelor UE pana in momentul aderarii, iar 108 unitati beneficiaza de o perioada de tranzitie.
In acelasi timp, conducerea institutiei se asteapta ca 1.235 de unitati sa nu indeplineasca cerintele UE la momentul aderarii Romaniei. In replica, fostul director in ANSVSA, Viorel Andronie, sustine ca suspendarea sau inchiderea unitatilor de procesare a carnii si laptelui la aceasta data “nu are baza legala, intrucat la data de 22 noiembrie 2004 a fost transmisa DSV-urilor Decizia Nr. 2 a ANSVSA prin care se mentiona la art. 3, ca unitatile vor fi inchise abia la data de 31 decembrie 2006“.