¥aranii platesc 300.000 de lei pentru cercelusii comunitari
Realitatea Romaneasca
Miercuri, 17 August 2005
564
Identificarea si inregistrarea animalelor din propria ograda il costa pe taran intre 200.000 si 300.000 de lei vechi pe cap de animal, a declarat ieri Gabriel Predoi, directorul general al Autoritatii Nationale Sanitar -Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA). Aceasta taxa acopera manopera si microcipul implantat animalului, in cazul cailor sau costul crotaliilor in urechi, un fel de placute pe post de cercei care se pun vacilor. Inclus in memorandumurile semnate cu Uniunea Europeana, acest proces reprezinta o metoda de depistare si supraveghere a numarului total de animale.
„Pana in prezent, au fost identificate si inregistrate 59,7% bovine, 48,6% cabaline, 48,3% ovine si caprine si 35,3% suine“, a mai spus directorul ANSVSA. El a adaugat ca la cabaline inca se inregistreaza refuzuri, cauzate fie de costul operatiunii de microcipare, fie de motive religioase.
Unitatile alimentare neconforme cu UE, inchise in 2006
In ceea ce priveste situatia in care se afla unitatile din industria alimentara, eprezentantii ANSVSA se asteapta ca 1.247 de unitati, adica 94% dintre cele existente in prezent sa fie inchise la 30 iunie 2006 daca nici la acea data nu vor indeplini cerintele UE. Dintre acestea, pentru 930 de unitati, din categoria D care reprezinta circa 70% nu mai au nici o sansa sa fie modernizate. „Doar 5-6% dintre unitatile de la categoria D au reusit sa treaca intr-o categorie superioara, iar estimarile pentru perioada urmatoare sunt asemanatoare“, a precizat Predoi. El a mai spus ca inchiderea unitatilor din categoria D nu va afecta activitatea din industria alimentara, intrucat fabricile din primele trei categorii isi pot mari capacitatea de productie.
ANSVSA a inchis in acest an 127 de unitati din industria alimentara, cele mai multe fiind abatoare care nu respectau normele de igiena. Astfel, a fost oprita activitatea la 89 de abatoare, 33 de unitati de procesare a laptelui, doua de procesare a carnii de pasare si trei de procesare a pestelui.
Euronews
Luni, 3 Martie 2025
564
Euronews
Luni, 3 Martie 2025
564
TVR
Luni, 3 Februarie 2025
564
Antena3
Luni, 3 Februarie 2025
564