Peste 70% din productia de vin realizata anul trecut a fost acoperita de vinuri cu denumire de origine controlata (DOC), fata de 42% in 2005, a declarat ieri directorul general al Oficiului National al Denumirilor de Origine pentru Vinuri (ONDOV), Dan Axente.
"Anul trecut s-au produs 450.000 de hectolitri de vinuri cu denumire de origine controlata", a spus Axente la un simpozion organizat la deschiderea Concursului International de Vinuri de la Bucuresti.
Cea mai mare parte a vinurilor DOC au fost livrate la export - 87%, cele mai importante piete fiind Germania, Danemarca, Japonia, Canada si SUA.
Suprafata viticola cultivata cu soiuri DOC a crescut anul trecut cu 43%, la peste 22.300 de hectare, iar pentru perioada urmatoare este estimat un ritm de crestere mai scazut. "Pana in 2010 estimam ca suprafata viticola cultivata cu soiuri DOC va creste cu 5%, iar productia de vinuri cu denumire de origine controlata va urca cu 7%", a spus Axente. El a explicat ca tot mai multi producatori sunt interesati de certificarea vinurilor si realizeaza investitii importante in cresterea calitatii.
Vinurile cu denumire de origine controlata sunt produse din soiuri de struguri autorizate si recomandate pentru cultivare in regiunea respectiva, dupa criterii dinainte stabilite, cum ar fi regiunea viticola, varietate, metode de cultivare, cantitatea maxima de struguri pe hectar, control tehnic si de calitate. Dreptul de a produce vinuri DOC este acordat de Ministerul Agriculturii, bazat pe propuneri facute de catre Oficiul National al Vinului si Viei (ONVV). Ministerul, impreuna cu ONVV si Institutul National de Cercetari, garanteaza autenticitatea vinurilor DOC. (M.C.I.)