Producatorii de carne, peste si lapte au inca trei ani sa adopte normele UE
Realitatea Romaneasca
Luni, 18 Decembrie 2006
668
Cu toate ca au facut progrese in ceea ce priveste alinierea la standardele europene in domeniul securitatii alimentare, aproximativ 390 de unitati de prelucrare a carnii, a pestelui si a laptelui vor avea nevoie de o perioada mai lunga de timp pentru a ajunge la standardele UE, anunta siteul Euractiv. Pentru indeplinirea schimbarilor structurale necesare, prevazute de legislatia comunitara in domeniul igienei, agentilor economici li s-a mai acordat o perioada de timp de trei ani, pana in 2009.
In aceasta perioada, respectivele unitati vor putea sa-si comercializeze produsele doar pe piata romaneasca, neavand dreptul sa le exporte in statele membre. Mai mult, produsele acestor unitati vor avea etichete specifice pentru a preveni intrarea lor pe piata intracomunitara.
In ceea ce priveste laptele, statisticile aratau ca in 2005 mai putin de 50% din laptele livrat unitatilor de prelucrare era in concordanta cu cerintele UE.
Astfel, desi unele dintre unitatile de prelucrare au primit acordul de a participa la comertul intracomunitar, incepand cu 2007, mare parte a laptelui primit de acestea pentru procesare nu este eligibil pentru export. ßi produsele acestor unitati vor purta o eticheta specifica.
Unitatile deja autorizate sa exporte in statele membre UE vor putea continua livrarile, daca respecta regulile de etichetare si identificare. (A.ß.)
Euronews
Luni, 3 Martie 2025
668
Euronews
Luni, 3 Martie 2025
668
TVR
Luni, 3 Februarie 2025
668
Antena3
Luni, 3 Februarie 2025
668