Cu toate ca au facut progrese in ceea ce priveste alinierea la standardele europene in domeniul securitatii alimentare, aproximativ 390 de unitati de prelucrare a carnii, a pestelui si a laptelui vor avea nevoie de o perioada mai lunga de timp pentru a ajunge la standardele UE, anunta siteul Euractiv. Pentru indeplinirea schimbarilor structurale necesare, prevazute de legislatia comunitara in domeniul igienei, agentilor economici li s-a mai acordat o perioada de timp de trei ani, pana in 2009.
In aceasta perioada, respectivele unitati vor putea sa-si comercializeze produsele doar pe piata romaneasca, neavand dreptul sa le exporte in statele membre. Mai mult, produsele acestor unitati vor avea etichete specifice pentru a preveni intrarea lor pe piata intracomunitara.
In ceea ce priveste laptele, statisticile aratau ca in 2005 mai putin de 50% din laptele livrat unitatilor de prelucrare era in concordanta cu cerintele UE.
Astfel, desi unele dintre unitatile de prelucrare au primit acordul de a participa la comertul intracomunitar, incepand cu 2007, mare parte a laptelui primit de acestea pentru procesare nu este eligibil pentru export. ßi produsele acestor unitati vor purta o eticheta specifica.
Unitatile deja autorizate sa exporte in statele membre UE vor putea continua livrarile, daca respecta regulile de etichetare si identificare. (A.ß.)